Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Meest gezocht

Keurmerken en programma's

  www.smk.nl/certificatie/keurmerken-en-certificaten/

Over SMK

  www.smk.nl/over-smk/

Colleges van Deskundigen

  www.smk.nl/over-smk/colleges-van-deskundigen/

Contact

  www.smk.nl/contact/

Familie Hupkes ontvangt als eerste certificaat voor duurzamere paardenstal

Gepubliceerd op: 29 augustus 2022

Na de verkoop van hun melkveebedrijf kocht de familie Hupkes een oude manege. Hier willen zij hun nieuwe bedrijf starten en een pensionstalling voor sportpaarden realiseren. Als een van de eersten haalden zij het certificaat voor de Maatlat Duurzame Veehouderij voor paardenstallen. Hoe is dat verlopen? 

André en Isabel Hupkes zijn volop bezig met hun nieuwe onderneming. André: “Vorig jaar kochten we de manege, waar echt het nodige aan gedaan moest worden. De oude stallen zijn ondertussen afgebroken en we zijn bezig met de bouw van 11 pensionstallen en 4 boxen voor eigen gebruik. Onze dochters van 13 en 21 jaar zijn erg betrokken.” 

Hun accountant wees hen op de mogelijkheid om fiscaal voordeel te krijgen als de paardenstal onder MDV-certificaat gebouwd zou worden. Vervolgens benaderden zij Wilco Ruitenberg van Subsidieadviesbureau Subvention. Wilco: “Vanuit Subvention begeleiden we duurzame projecten die voor subsidie in aanmerking kunnen komen. Een voordeel was dat de familie Hupkes vanuit hun vorige onderneming al bekend was met de MDV voor melkveestallen. Daardoor was de systematiek bekend. Toch kostte het nog aardig wat tijd om te kijken hoe de MDV maatregelen voor een paardenstal uitpakken. Vooral bij de themamaatlat Dierenwelzijn was het puzzelen om de inrichting binnen en in de buitenuitlopen passend te krijgen en voldoende punten te scoren.”

Een nieuwe uitdaging

André vertelt wat ze in het ontwerp hebben aangepast om aan de MDV te voldoen: “In eerste instantie keek ik vooral naar het vervangen van het dak van de stal, maar vanwege de MDV-eisen hebben we ervoor gekozen om de stal te verbreden en bredere deuren toe te passen. Ook wordt een aparte hooiopslag en overdekte mestopslag gerealiseerd. In de uitlopen doen we meer met de inrichting, zo komt er een waterpoel die uiteindelijk ook gebruik gaat worden als extra regenwateropvang.”

Met het bouwen komen de nodige uitdagingen. Zo bestelde de familie Hupkes uiteindelijk metselstenen in plaats van prefab geveldelen omdat de levertijd anders weken langer zou duren. Isabel: “Ik ben dagelijks 2 uur aan het zoeken om de juiste materialen te krijgen. De bredere deuren waarvoor in de MDV punten worden gegeven bleken niet standaard leverbaar te zijn. We hebben er daarom voor gekozen om de deuren lokaal te laten maken. Maar ook een grote slowfeeder is lastig te vinden. Misschien dat we die zelf gaan maken.”

Positieve uitkomsten

Toch is het de moeite waard denken zij. Zeker met de verkoop van hun vorige onderneming zijn de fiscale voordelen interessant. Over het certificatieproces vertelt Wilco: “Na een eerste gesprek op locatie hebben we nu vooral telefonisch contact. Offertes werden opgevraagd om een kostenindicatie te krijgen, maar André bouwt grotendeels in eigen beheer, dus kijken we steeds hoe we dat het beste kunnen opvoeren voor de MIA\Vamil regeling.”

Voor de toekomst heeft de familie Hupkes nog wel duurzaamheidswensen om zonnepanelen, een laadpaal en regenwateropvang te realiseren. “Maar voor nu gaat de focus eerst naar de bouw van de stal,” besluit André.