Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Meest gezocht

Keurmerken en programma's

https://www.smk.nl/certificatie/keurmerken-en-certificaten/

Over SMK

https://www.smk.nl/over-smk/

Colleges van Deskundigen

https://www.smk.nl/over-smk/colleges-van-deskundigen/

Contact

https://www.smk.nl/contact/

Niet alleen een lief gebaar voor Moederdag, maar ook voor Moederaarde

Gepubliceerd op: 4 mei 2022

Met Moederdag voor de deur neemt de drukte in de bloemenwinkels toe. Maar een bos bloemen heeft een impact op onze planeet. Ingevlogen met het vliegtuig, geteeld in een warme kas, of beschermd tegen ziekten en plagen door middel van gewasbescherming. Hoe maak je hier een duurzamere keuze in?

Klimaatimpact van bloemen

De milieu-impact is niet voor elke bloem hetzelfde. Dat is van meerdere factoren afhankelijk. Zo doet de ene plant er langer over om te bloeien, en is er dus meer water en energie nodig, dan voor de ander. Ook de bloeiperiode is een belangrijke factor. Telen in de winter vraagt meer energie dan wanneer het gewas buiten in de vollegrond groeit.

Ook de gevoeligheid voor ziekten en plagen verschilt. Sierteelt draagt niet voor niets de naam ‘sier’. Zodra de bloem iets van schoonheid verliest, is het voor producenten lastiger tot niet verkoopbaar. Om dit te voorkomen, kan het nodig zijn om ziekten en plagen te bestrijden.

Bloemen van dichtbij

Nederland staat bekend om de sierteelt. Er is dan ook een ruime keus in bloemen uit de omgeving. Wil je rekening houden met het milieu, kies dan voor bloemen van het seizoen. De Hollandse Bloemenkalender van Milieu Centraal geeft een overzicht wanneer welke bloem bloeit én de klimaatbelasting ervan. Met name vollegrondsbloemen, zoals zonnebloemen, zijn een duurzamere keuze. 

Bekijk de Hollandse Bloemenkalender

Duurzamere keuze met keurmerken

Ook keurmerken kunnen helpen in het maken van een duurzamere keuze. Zo zijn er ruim 80 kwekers in Nederland die volgens het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof telen. Deze bloemen, planten of bomen voldoen aan bovenwettelijke eisen, zoals het opvangen en hergebruiken van regenwater en het beperkt gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen.

Daarnaast kunnen inkopers en consumenten voor een duurzamer boeket bloemen terecht bij bloemisten met de Barometer Duurzame Bloemist. Op basis van een brons, zilver of goud niveau voldoet de bloemist aantoonbaar aan bovenwettelijke eisen voor duurzamere bedrijfsvoering én inkoop. Zo bestaat het assortiment van een bloemist met het gouden niveau voor ten minste 50% uit bloemen en planten met een duurzaamheidscertificaat.