Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Meest gezocht

Keurmerken en programma's

  www.smk.nl/certificatie/keurmerken-en-certificaten/

Over SMK

  www.smk.nl/over-smk/

Colleges van Deskundigen

  www.smk.nl/over-smk/colleges-van-deskundigen/

Contact

  www.smk.nl/contact/
On the way to PlanetProof

Aandeel areaal 2023 onder keurmerk On the way to PlanetProof

Het aantal telers van plantaardige producten met het topkeurmerk On the way to PlanetProof is in 2023 stabiel gebleven. Wel steeg het areaal van de keurmerkhouders met 3% naar 58.856 hectare. Sterke groei was er in volle gronds groenten (+12%), terwijl de sierteelt juist afnam (-6%). Het aandeel in open teelt groenten is nu 70% van het Nederlands areaal, in bedekte teelt zelfs 73%. SMK, de stichting die het keurmerk ontwikkelt en beheert, heeft deze groeicijfers over 2023 bekend gemaakt.

Lees meer
On the way to PlanetProof

Wanneer zijn we 'PlanetProof'?

On the way to PlanetProof is een keurmerk voor landbouwproducten, die geproduceerd zijn met extra aandacht voor het klimaat, de natuur en het dier. Boeren en tuinders voldoen hiervoor aan bovenwettelijke eisen. Om inzichtelijk te maken waar de keurmerkhouders staan en in welke mate duurzaamheidsdoelen bereikt worden, hebben de Colleges van Deskundigen van SMK de ambitie van het keurmerk benoemd en tussentijdse doelstellingen vastgesteld voor elk van de duurzaamheidsthema’s. Er is een monitoringsprogramma ingericht om de actuele status en de voortgang op weg naar deze doelstellingen te volgen.
Lees meer
On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof scoort maximaal op duurzaamheidsaspect ‘milieu’ volgens Milieu Centraal

On the way to PlanetProof is door Milieu Centraal beoordeeld met de hoogste score voor milieu als topkeurmerk, maar wat betekent dat eigenlijk?
Lees meer
On the way to PlanetProof

Oproep herziening On the way to PlanetProof Plantaardige Producten

De eisen van het certificatieschema On the way to PlanetProof voor Plantaardige Producten worden in de komende periode herzien. Het nieuwe schema zal gelden vanaf 1 januari 2026. De herziening zorgt ervoor dat een volgende stap gezet kan worden in de verduurzaming van de akker- en tuinbouw. Alle belanghebbenden worden opgeroepen om herzieningspunten in te brengen.
Lees meer
On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof voldoet aan watereisen internationale supermarktketens

Internationale supermarktketens Aldi Nord, Aldi Süd en LIDL hebben On the way to PlanetProof geaccepteerd als duurzaamheidsstandaard voor het afdekken van hun watereisen. Producenten van On the way to PlanetProof gecertificeerde producten hebben daardoor geen extra certificaat nodig.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Actualisatie certificatieschema Plantaardige Producten

Het certificatieschema On the way to PlanetProof Plantaardige Producten (versie PP.5) is op een aantal punten geactualiseerd. Dit betreft onder andere aangepaste risicostoffenlijsten en nieuwe stikstofemissienormen. Daarnaast zijn er tekstuele wijzigingen aangebracht om eisen te verduidelijken. Het geactualiseerde schema is geldig vanaf 1 januari 2024.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Voortgang herziening On the way to PlanetProof Eieren

Het huidige certificatieschema On the way to PlanetProof Eieren (leghennen) is geldig vanaf 1 mei 2020. Het College van Deskundigen besloot om in 2023 een herziening van dit certificatieschema op te starten. Dit herzieningstraject bevindt zich in een afrondende fase.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Lidl gecertificeerd voor het On the way to PlanetProof-keurmerk

Bij Lidl zijn alle groenten en fruit van Nederlandse bodem On the way to PlanetProof gecertificeerd. Nu de supermarkt zelf gecertificeerd is voor het topkeurmerk On the Way to Planetproof, mag Lidl nu ook op onverpakte groente en fruit communiceren dat deze On the way to PlanetProof gecertificeerd zijn. Dit is een belangrijke stap om de betrouwbaarheid in de hele keten te borgen en de consument beter te informeren over de verduurzaming van het groente- en fruit assortiment. On the way to PlanetProof is marktleider in Nederlandse supermarkten op de AGF-afdeling en het zuivelschap. Producten met dit keurmerk voldoen aan bovenwettelijke eisen op het gebied van natuur en klimaat.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Ruimte voor de weidevogel binnen On the way to PlanetProof

SMK heeft kennisgenomen van het persbericht van diverse natuurorganisaties waarin ze aangeven dat het topkeurmerk On the way to PlanetProof onvoldoende bijdraagt aan natuur en biodiversiteit. SMK verwelkomt de oproep om in de eisen van het keurmerk voor melkveehouders beter rekening te houden met weidevogels.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Dierenwelzijn en diergezondheid

SMK in gesprek met melkveehouders over de opfriscursussen dierenwelzijn en -gezondheid van melkvee. In dit artikel komen een paar melkveehouders aan het woord die hun mening geven over de verschillende cursussen die zijn hebben gevolgd.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Vernieuwing eisen voor On the way to PlanetProof eieren

SMK nodigt stakeholders uit voor een openbare hoorzitting over de herziening van het certificatieschema On the way to PlanetProof eieren (leghennen). Tijdens de bijeenkomst worden de conceptvoorstellen van de criteria gepresenteerd door het College van Deskundigen (CvD) Dierlijk. Er is gelegenheid voor het aanvullen van deze conceptvoorstellen.
Lees meer
On the way to PlanetProof

SMK viert 5de verjaardag On the way to PlanetProof

Deze week is het de On the way to PlanetProof Week en van 2 t/m 8 oktober werkt SMK (Stichting Milieukeur) samen met supermarkten, merkfabrikanten en andere ketenpartijen om aandacht te vragen voor duurzamere producten met het Topkeurmerk.
Lees meer
On the way to PlanetProof

AGF-exportpromotie Duitsland met On the way to PlanetProof

Samen de meerwaarde van On the way to PlanetProof-producten onder de aandacht brengen bij Duitse supermarkten. Dat was het onderwerp van gesprek bij de bijeenkomst met Nederlandse AGF-bedrijven die SMK organiseerde op dinsdagmiddag 5 september in Den Haag.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Dirk van den Broek is gecertificeerd met het On the way to PlanetProof-keurmerk

Dirk van den Broek kiest voor On the way to PlanetProof en is hiermee de derde Nederlandse supermarkt die is gecertificeerd met het topkeurmerk. Dit houdt in dat een groot deel van hun onverpakte groente en fruit verder wordt verduurzaamd. On the way to PlanetProof is marktleider in Nederlandse supermarkten op de AGF-afdeling en het zuivelschap. Producten met dit keurmerk voldoen aan bovenwettelijke eisen op het gebied van natuur en klimaat.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Verruiming actieve stofnorm aardappel vanwege Phytophthora

Het College van Deskundigen Agro/Food Plantaardig heeft voor het certificatieschema On the way to PlanetProof Plantaardige Producten besloten om de actieve stofnorm voor consumptieaardappelen in 2023 te verruimen.
Lees meer
On the way to PlanetProof

SMK herhaalt oproep tot samenwerking met CBL

SMK (Stichting Milieukeur) werkt graag mee aan het plan van Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) om te komen tot een breed gedragen duurzaamheidsstandaard en een goed verdienmodel voor deelnemende boeren en tuinders met de focus op versproducten van Nederlandse bodem (aardappelen, groenten, fruit, zuivel, eieren en vlees). SMK herhaalt deze oproep nu het Landbouwakkoord is mislukt en CBL heeft laten weten haar plan voor het ontwikkelen van een eigen duurzaamheidsstandaard te willen doorzetten.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Op weg naar duurzamere landbouw bij Boerderij van de Toekomst

SMK was onlangs met het College van Deskundigen Plantaardig voor een vergadering en excursie te gast bij Boerderij van de Toekomst. Hier gaf Wijnand Sukkel, collegelid en onderzoeker van Wageningen University & Research (WUR), een rondleiding.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Ruime weidegang voor jongvee geborgd via Stichting Weidegang

Koeien in de wei zijn een bekend fenomeen. Weidegang van melkkoeien is bij het keurmerk On the way to PlanetProof onderdeel van de eisen. Bij weidegang van melkkoeien hoort ook dat de deelnemende melkveehouders het jongvee leren om te weiden. Lees in dit artikel hoe On the way to PlanetProof dit kan borgen via Stichting Weidegang.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Dierenwelzijn en diergezondheid

SMK in gesprek met Cow Signals over de workshops die ze organiseren voor diergezondheid en -welzijn van melkvee. Joep Driessen organiseert deze workshop en vertelt in dit artikel meer over de trainingen.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Calamiteitenregeling melk vanwege droogte 2022

Het College van Deskundigen Dierlijk van SMK heeft het besluit genomen om een Calamiteitenregeling vast te stellen voor het certificatieschema On the way to PlanetProof Melk. Er is voor een aantal regio’s een correctie vastgesteld op de uitkomsten van de criteria stikstofbodemoverschot en eiwit van eigen land.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Dierenwelzijn en diergezondheid

SMK in gesprek met ULP (Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk) over opfriscursussen omtrent klauwverzorging. Dierenartsen David Speksnijder en Anton Verleun vertellen vanuit hun specialisme op het gebied van herkauwers meer informatie over deze cursussen.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Dierenwelzijn en diergezondheid

In het certificatieschema On the way to PlanetProof voor Melk zijn in 2023 twee educatie-eisen toegevoegd die melkveehouders helpen het welzijn en de gezondheid van hun dieren te verbeteren.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Open Boerderijdagen 2023

Op vrijdag 19 en maandag 29 mei vinden de Campina Open Boerderijdagen plaats. Boerenfamilies laten zien hoe zij bijdragen aan een duurzamere toekomst, waarbij 16 On the way to PlanetProof boerderijen door heel Nederland geopend zijn voor publiek, de toegang is gratis. Aan de hand van speelse en educatieve activiteiten laten boeren zien waar zuivelproducten vandaan komen en hoe ze met hun bedrijf bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Op bezoek bij On the way to PlanetProof Melkveehouderij Laapeers

SMK is met het College van Deskundigen kortgeleden op bezoek geweest bij het aan On the way to PlanetProof deelnemende melkveebedrijf Laapeers. Melkveehouder, Ron van Burgsteden, neemt ons mee voor een rondleiding en vertelt over zijn PlanetProof gecertificeerde melk en zijn interesse voor het verduurzamen van de landbouw.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Hoe worden supermarkten gecontroleerd op keurmerkeisen?

Inspectie! Het moment waarop een certificaathouder moet aantonen te voldoen aan alle eisen van het keurmerk.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Inbreng gevraagd voor herziening On the way to PlanetProof eieren

De criteria van het keurmerk On the way to PlanetProof voor eieren (leghennen) worden in 2023 herzien. De herziening zorgt ervoor dat de criteria actueel blijven. Alle belanghebbenden zijn uitgenodigd om aandachtspunten in te brengen.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Topkeurmerk ‘On the way to PlanetProof’ beste vertrekpunt voor duurzaamheidsstandaard CBL

SMK (Stichting Milieukeur) werkt graag met haar topkeurmerk On the way to PlanetProof mee aan het vandaag gepresenteerde voorstel van Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) om te komen tot een breed gedragen duurzaamheidsstandaard en een goed verdienmodel voor deelnemende boeren en tuinders met de focus op versproducten van Nederlandse bodem (aardappelen, groenten, fruit, zuivel, eieren en vlees).
Lees meer
On the way to PlanetProof

Natuur op het bedrijf

SMK zoekt telers om biodiversiteit in kaart te brengen. Bij biodiversiteit gaat het om de diversiteit aan planten, insecten, vogels en overig leven op en rond de productiepercelen en het erf. Dit leven op en rondom de akker wil SMK graag meer aandacht geven.
Lees meer
On the way to PlanetProof

SMK nodigt Albert Heijn uit voor samenwerking topkeurmerken

SMK roept Albert Heijn op om samen te werken aan één duurzaamheidskeurmerk voor voeding. De grootgrutter uit Zaandam kan met haar Beter Voor programma voor een groot aantal categorieën versproducten goed aansluiten op het topkeurmerk, On the way to PlanetProof van SMK. Alle andere supermarktketens in Nederland maken al volop gebruik van het keurmerk. Mede daardoor is in 5 jaar tijd het aandeel van het keurmerk in groenten en fruit gegroeid van minder dan 5% naar gemiddeld 55% van de Nederlandse teelt. SMK ziet goede mogelijkheden om de beide systemen samen te voegen, en daarover het onafhankelijk beheer te voeren.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Aanhoudende groei voor 5-jarige On the way to PlanetProof

Het keurmerk On the way to PlanetProof is vandaag 5 jaar. In die tijd is het aandeel van het keurmerk in groenten en fruit gegroeid van minder dan 5% naar gemiddeld 55% van de Nederlandse teelt. In belangrijke sectoren zoals fruit, groenteteelt open en bedekt en tafelaardappelen is het areaal onder On the way to PlanetProof zelfs meer dan twee-derde van het totale Nederlandse areaal. Dat betekent dat die sectoren in de landbouw op grote schaal verduurzamen. SMK, de stichting die het keurmerk ontwikkelt en beheert, heeft deze groeicijfers voor de plantaardige producten vandaag bekend gemaakt.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Tips bij het gebruik van de recyclecheck

In de On the way to PlanetProof certificatieschema’s zijn eisen opgenomen voor verpakkingen van producten. Eén van de eisen is het uitvoeren van een recyclecheck voor de gebruikte verpakkingen. In dit artikel wordt uitleg en tips gegeven voor het uitvoeren van de recyclecheck.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Eisen 2023 voor plantaardige producten On the way to PlanetProof

Vanaf 2023 gelden er nieuwe eisen voor de plantaardige producten van het keurmerk On the way to PlanetProof. Na inbreng van vele organisaties en keurmerkhouders en de besluiten van het College van Deskundigen Plantaardig, is de herziening succesvol afgerond. Vandaag maakt SMK (Stichting Milieukeur) de eisen bekend die voor heel Europa geldig zijn vanaf volgend jaar. Er geldt een overgangstermijn voor keurmerkhouders van 2 maanden. Vanwege het lopende groeiseizoen geldt voor de landen Italië, Portugal en Spanje een overgangstermijn van 5 maanden.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Koecomfort in On the way to PlanetProof

SMK (Stichting Milieukeur) maakt de aanvullende dierenwelzijnsmaatregelen bekend voor On the way to PlanetProof die zijn gericht op koecomfort. In oktober was er een openbare hoorzitting waar belangstellenden konden reageren op het voorstel. Het College van Deskundigen heeft vervolgens de aanvullende criteria met een aantal aanpassingen vastgesteld. De eisen gaan in op 1 januari 2023, en worden in stappen ingevoerd.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Veel waardevolle reacties tijdens de inspraakronde On the way to PlanetProof Plantaardig Producten

Er waren meer dan 300 reacties tijdens de inspraakronde, die liep van 1 tot en met 21 oktober. Alle schriftelijke en mondelinge inbreng is samengebracht in een verslag. Het College van Deskundigen Plantaardig zal de inbreng de komende tijd beoordelen en de inbreng meewegen in het definitieve besluit over het certificatieschema On the way to PlanetProof Plantaardige Producten begin december. Daarbij zal opnieuw een afweging worden gemaakt van de gewenste ambitie en de haalbaarheid voor ondernemers.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Primeur: eerste eiproducten met On the way to PlanetProof

Op korte termijn komen de eerste bewerkte eiproducten onder de merknaam JEGG en met het keurmerk On the way to PlanetProof op de markt. Het gecertificeerde bedrijf JEGG future farming levert hiervoor onder de merknaam JEGG fantastic food de gecertificeerde eieren.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Toenemende waardering bij tuincentra voor On the way to PlanetProof

Volgens accountmanager John Frederiks is de afgelopen twee jaar het belang van een duurzamer aanbod van het plantenassortiment bij tuincentra steeds belangrijker geworden. John is sinds 2015 werkzaam bij Griffioen Wassenaar. Hij is daarbij verantwoordelijk voor het relatiebeheer van tuincentra in Nederland en Scandinavië. Griffioen is een On the way to PlanetProof gecertificeerde teler die op 13 hectare zes miljoen vaste planten per jaar produceert, bestemd voor openbaar groen en tuincentrumverkoop.
Lees meer
On the way to PlanetProof

SMK publiceert het conceptschema On the way to PlanetProof Plantaardige Producten

Per 1 januari 2023 gelden er nieuwe eisen voor het certificatieschema On the way to PlanetProof Plantaardige Producten. SMK nodigt belanghebbenden uit om een reactie te geven op het concept certificatieschema, dat sinds 1 oktober beschikbaar is.
Lees meer
On the way to PlanetProof

SMK organiseert inspraakronde voor herziening On the way to PlanetProof Plantaardige Producten

Per 1 januari 2023 gelden er nieuwe eisen voor het certificatieschema On the way to PlanetProof Plantaardige Producten. SMK nodigt belanghebbenden uit om een reactie te geven op het concept certificatieschema.
Lees meer
On the way to PlanetProof

32% groei duurzamer voedsel met het On the way to PlanetProof keurmerk

De Monitor Duurzaam Voedsel 2021 van de Universiteit van Wageningen (WUR) laat zien dat de consumentenbestedingen aan duurzamer voedsel met het topkeurmerk On the way to PlanetProof in 2021 zijn toegenomen met 32% naar totaal 1.163 miljard euro. Omdat de registratie van het onderzoek beperkt is tot producten met een zichtbaar keurmerk, is de werkelijke groei van On the way to PlanetProof nog hoger.
Lees meer
On the way to PlanetProof

1 op 3 consumenten koopt producten met keurmerk

Het is de On the way to PlanetProof week. Een week waarin extra aandacht wordt gevraagd voor producten met dit keurmerk.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Hoorzitting On the way to PlanetProof melk tussentijdse aanvulling stalmaatregelen

Er komt een tussentijdse aanvulling van het certificatieschema On the way to PlanetProof melk met stalmaatregelen. De hoorzitting vindt plaats op dinsdag 11 oktober 2022. Tijdens de bijeenkomst worden alleen de tussentijds conceptvoorstellen ter aanvulling op de stalmaatregelen voorgelegd.
Lees meer
On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof week komt eraan

Vanaf 12 september tot en met 19 september zal de consument niet om het keurmerk On the way to PlanetProof heen kunnen. Samen met boeren, supermarkten, én consumenten zal er gedurende een hele week aandacht worden gevraagd voor duurzamere voedingsproducten in de Nederlandse supermarkten.
Lees meer
On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof ondersteunt duurzaamheidsinitiatieven van SIFAV

SMK/On the way to PlanetProof is sinds juni 2022 associate member van SIFAV (The Sustainability Initiative Fruit and Vegetables). SIFAV is een duurzaamheidsinitiatief onder de paraplu van IDH (The Sustainable Trade Initiative).
Lees meer
On the way to PlanetProof

SMK erkend trainingen dierenwelzijn en diergezondheid

SMK erkend trainingen dierenwelzijn en diergezondheid.
Lees meer
On the way to PlanetProof

AgriPlace Chain maakt verbinding met On the way to PlanetProof

Via een verbinding tussen Agri Place Chain en On the way to PlanetProof is eenvoudige goedkeuring van leveranciers mogelijk.
Lees meer
On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof opnieuw beoordeeld als topkeurmerk

Van alle duurzame claims op voedselproducten blijven na onderzoek van Milieu Centraal 12 keurmerken als beste over in de Keurmerkenwijzer, waaronder On the way to PlanetProof. De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie heeft deze 12 topkeurmerken bekend gemaakt op basis van transparantie, betrouwbaarheid en ambitie. De kwalificatie ‘topkeurmerken’ moet consumenten helpen om duurzamer boodschappen te doen.
Lees meer
On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof draagt bij aan bescherming van de bij

Het is morgen Wereld Bijendag. Een belangrijke dag waarop de Verenigde Naties – op initiatief van Slovenië - aandacht vraagt voor de bijen. Door middel van het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof dragen telers, boeren én consumenten bij aan de bescherming van de bij.
Lees meer
On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof melk: “Scheiden is hoofdzaak”

SMK is kortgeleden op werkbezoek geweest bij Farm Dairy in Lelystad, één van de zes zuivelverwerkende bedrijven die zijn gecertificeerd voor On the way to PlanetProof. Naast Farm Dairy zijn dat FrieslandCampina, Bouter Kaas, Vecozuivel, Buisman BV en Vergeer & Zonen. Hans Zijlstra (Manager Quality and Technology) en Daphne Witzel (QESH Manager) laten de fabriek zien en vertellen over de impact van certificering met On the way to PlanetProof op de organisatie.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Veel input voor herziening On the way to PlanetProof

SMK heeft - na een oproep onder keurmerkhouders en belanghebbenden – veel inbreng ontvangen voor de herziening van het schema On the way to PlanetProof voor plantaardige producten. Het College van Deskundigen heeft hiermee de hoofdlijnen vastgesteld voor de herziening van dit jaar.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Groei voor zuivel en eieren met keurmerk On the way to PlanetProof

Het keurmerk On the way to PlanetProof blijft groeien. Het areaal beheerd land door melkveehouders die voldoen aan de duurzaamheidseisen van On the way to PlanetProof is in 2021 3% gestegen ten opzichte van 2020. Het aantal pluimveehouders nam in 2021 met 24% toe. Eerder maakte SMK de sterk gestegen groei voor plantaardige producten met het keurmerk bekend.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Aanhoudende groei voor On the way to PlanetProof

SMK heeft de groeicijfers van het keurmerk On the way to PlanetProof voor plantaardige producten bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat het keurmerk een onverminderde sterke groei doormaakt. Cijfers over de zuivelproducten volgen.
Lees meer
On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof geaccepteerd als standaard voor goed watermanagement SIFAV

De eisen van het keurmerk On the way to PlanetProof zijn door SIFAV geaccepteerd als standaard voor goed watermanagement. Hiervoor heeft SMK een aantal extra eisen gesteld voor keurmerkhouders in landen met waterschaarste. Nu kunnen afnemers met de inkoop van producten met het On the way to PlanetProof keurmerk hun doelstellingen in het kader van SIFAV realiseren.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Livegang van On the way to PlanetProof TradePortal  

De On the way to PlanetProof TradePortal is live. Dit is een handige online tool voor inkopers en kwaliteitsmanagers van handelsbedrijven, telersverenigingen, retailers, tuincentra, etc.
Lees meer
On the way to PlanetProof

SMK organiseert training over On the way to PlanetProof schema Plantaardige Producten voor adviseurs en kwaliteitsmanagers

Het team Plantaardige Agroketens van SMK start het nieuwe jaar met een training voor adviseurs, teeltbegeleiders, kwaliteitsmanagers en andere geïnteresseerden voor het On the way to PlanetProof certificatieschema Plantaardige Producten. De training zal online plaatsvinden en wordt daarom verdeeld over twee dagdelen. In deze training leert u over de opzet en het doel van On the way to PlanetProof, de inhoud van het certificatieschema en de verschillende stappen in het certificeringsproces. Er zullen oefeningen en voorbeeldcases voorbijkomen, en u krijgt de mogelijkheid om al uw vragen te stellen aan onze projectleiders.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Inbreng gevraagd voor herziening On the way to PlanetProof Plantaardige producten

De criteria van het certificatieschema On the way to PlanetProof voor plantaardige producten worden in 2022 herzien. De herziening zorgt ervoor dat de criteria actueel blijven. Alle belanghebbenden zijn uitgenodigd om aandachtpunten in te brengen.
Lees meer
On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof Melk zet verdere stappen, met name in dierenwelzijn en natuur

SMK publiceert het herziene certificatieschema voor On the way to PlanetProof Melk. Het College van Deskundigen Dierlijk heeft de criteria vastgesteld na uitvoerige evaluatie van de bestaande criteria en consultatie van een groot aantal betrokken partijen. De focus van de wijzingen ligt op uitbreiding van natuur en landschapsbeheer en het verbeteren van diergezondheid en dierenwelzijn. Het nieuwe certificatieschema gaat in op 1 januari 2022. Voor enkele nieuwe eisen zijn overgangstermijnen opgenomen.
Lees meer
On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof TradePortal  

SMK lanceert in het eerste kwartaal van 2022 de On the way to PlanetProof TradePortal. Een handige online tool voor inkopers en kwaliteitsmanagers van handelsbedrijven, telersverenigingen, retailers, tuincentra, etc. 
Lees meer
On the way to PlanetProof

Publicatie certificatieschema On the way to PlanetProof Chain of Custody

SMK publiceert het certificatieschema On the way to PlanetProof Chain of Custody versie CoC.1. De Colleges van Deskundigen Dierlijk en Plantaardig stelden de criteria vast na evaluatie van de bestaande criteria en een openbare hoorzitting. Het certificatieschema is geldig vanaf 1 januari 2022.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Topdrukte bij kooltelers

De kooloogst is in volle gang. Het is de drukste tijd van het jaar voor On the way to PlanetProof teler A.S. de Boer B.V. in ’t Veld met de oogst van rode-, witte- en spitskool.
Lees meer
On the way to PlanetProof

PLUS introduceert vers gesneden groente met On the way to PlanetProof keurmerk

PLUS introduceert als eerste supermarkt in Nederland, dit jaar steeds meer vers gesneden groenten met het On the way to PlanetProof keurmerk. De eerste producten liggen vanaf nu in de winkels van de supermarktketen. Het gaat om gesneden boerenkool en gesneden ijsbergsla naturel en melange, te herkennen aan het On the way to PlanetProof logo.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Scholtenszathe niet bang voor uitdaging

In het Drentse Klazienaveen-Noord bevindt zich het uitgestrekte en historische landgoed Scholtenszathe. Op deze plek, die is vernoemd naar Willem Albert Scholten (1819-1892), een van de eerste industriële landbouwers, wordt nog altijd een divers palet aan akkerbouwproducten geproduceerd. Zo levert het landgoed het hele jaar door verse uien aan ALDI, zij het op een veel modernere manier dan ruim tweehonderd jaar geleden. ALDI sprak met de directeur van Scholtenszathe, Frans Nevels, over duurzaamheid, interactie met de consument en de lijfspreuk Zo veel als moet, zo weinig als kan.
Lees meer
On the way to PlanetProof

SMK organiseert hoorzitting over herziening eisen voor On the way to PlanetProof Melk

Met ingang van 1 januari 2022 worden de eisen voor het certificatieschema On the way to PlanetProof Melk aangepast. Daartoe heeft het College van Deskundigen Dierlijk van SMK besloten. De hoorzitting vindt plaats op donderdagmiddag 4 november. Belangstellenden kunnen hun reactie geven op het concept-certificatieschema. De input van deze inspraakronde weegt mee bij het definitief vaststellen van het certificatieschema.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Tweede productielocatie Hessing gecertificeerd voor verwerking gesneden groente met On the way to PlanetProof

Productielocatie Zwaagdijk voldoet aan de strenge eisen van het topkeurmerk On the way to PlanetProof. Daarvoor ontving Hessing Supervers vandaag het On the way to PlanetProof certificaat. In juli jl. is al de productielocatie in Belfeld gecertificeerd. Met de certificering kan Hessing nu nog meer van haar vers gesneden groente met het On the way to PlanetProof logo op de markt brengen. Producten met het keurmerk zijn duurzamer geproduceerd en dragen bij aan een vruchtbare bodem, schonere lucht en biodiversiteit.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Groei van On the way to PlanetProof zet door. SMK doet oproep aan sierteelt

Per 1 september is het areaal plantaardige producten volgens de eisen van On the way to PlanetProof met 8% gegroeid naar 47.103 hectare. Dit in vergelijking tot 1 januari 2021. Het areaal duurzamer beheerd land voor melkkoeien bleef met 46.500 hectare vrijwel gelijk. In totaal telt On the way to PlanetProof nu ruim 2.500 deelnemende bedrijven.
Lees meer
On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof Week officieel van start; keurmerk in de volgende versnelling

Met een winkelwagen vol met On the way to PlanetProof producten openen klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, vandaag officieel de On the way to PlanetProof Week. Deze week staan de producten met het keurmerk vol in het zonnetje in supermarkten, televisiespots en social media.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Oproep in eerste On the way to PlanetProof week: “Maak ook de duurzamere keuze in de supermarkt”

SMK organiseert samen met supermarkten en foodmerken voor de eerste keer de On the way to PlanetProof week, van 13 tot en met 19 september. In deze speciale actieweek wordt het keurmerk en het brede aanbod van On the way to PlanetProof producten extra onder de aandacht gebracht in de supermarkten, via televisiespots en social media.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Aanpassing actieve stofnorm vanwege hoge phytophthora infestans druk

Als gevolg van de hoge phytophthora infestans druk heeft het SMK College van Deskundigen Plantaardig deze week besloten om de actieve stofnorm voor de teelt van consumptieaardappelen te verhogen.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Productielocatie Hessing gecertificeerd voor verwerking gesneden groente met keurmerk On the way to PlanetProof

Productielocatie Belfeld voldoet als eerste aan de strenge On the way to PlanetProof eisen. Daarvoor ontving Hessing Supervers vandaag het On the way to PlanetProof certificaat. De locaties Zwaagdijk en Helmond volgen hierna. Met de certificering kan Hessing nu haar vers gesneden groente met het On the way to PlanetProof logo op de markt brengen. Producten met het keurmerk zijn duurzamer geproduceerd en daarmee een betere keuze voor natuur, klimaat en dier.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Eieren bij Jan Linders On the way to PlanetProof

Jan Linders Supermarkten gaat een unieke samenwerking aan met pluimveehouder Yverde en eierleveranciers Gebroeders van Beek. De supermarktketen zet zich in voor een assortiment van hoogwaardige vrije uitloopeieren. De eieren hebben het keurmerk On the way to PlanetProof en komen uit eigen streek.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Bruine bonen van HAK On the way to PlanetProof

De bruine bonen van HAK krijgen in 2021 voor het eerst het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof. HAK werkt samen met telers in Zeeuws-Vlaanderen om bruine bonen te telen volgens het schema van On the way to PlanetProof. Het is de ambitie van HAK om dit jaar al haar Nederlandse groenten en peulvruchten On the way to PlanetProof gecertificeerd te krijgen.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Supermarktketen Jumbo behaalt On the way to PlanetProof certificaat voor AGF

Deze maand heeft supermarktketen Jumbo het certificeringstraject Retail voor On the way to PlanetProof positief afgerond.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Impact van On the way to PlanetProof wordt in beeld gebracht

Het SMK College van deskundigen Plantaardig heeft bepaald hoe het de impact zichtbaar wil maken van het keurmerk On the way to PlanetProof voor plantaardige producten. Met behulp van meetbare indicatoren worden de stappen in beeld gebracht die telers zetten in de verduurzaming van de teelt. De ambitie geeft het uiteindelijke doel aan dat wordt nagestreefd.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Vaste plantenteler Marcel Lucassen over de meerwaarde van On the way to PlanetProof

Marcel Lucassen - keurmerkhouder sierteelt On the way to PlanetProof - heeft tijdens een LTO webinar op 3 juni gesproken over de waarde van certificeren in de sector vaste planten. Hij heeft daarbij aangegeven dat het voordeel van het keurmerk On the way to PlanetProof niet is uit te drukken in euro’s, maar wél heel veel positieve punten te zien van de certificering. Dat het goed is voor de uitstraling van zijn bedrijf; klanten als gemeenten bevestigen dat zij op de juiste weg zijn beland. “We zijn nu op een positieve manier aan het ondernemen, hebben er een goed gevoel bij en zijn minder afhankelijk van chemie. Dat laten we zien met de certificering van On the way to PlanetProof”, aldus Marcel Lucassen.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Sterke groei On the way to PlanetProof zet door

In 2020 is het areaal plantaardige producten dat werd geteeld volgens de eisen van On the way to PlanetProof met 26% gegroeid naar 43.579 hectare. Het areaal duurzamer beheerd land voor melkkoeien is licht gestegen naar 46.500 hectare .
Lees meer
On the way to PlanetProof

Overgangsperiode certificering On the way to PlanetProof voor dienstverleners met regiefunctie

Voor dienstverleners met een regiefunctie* in het handelsproces is het per 1 januari 2021 verplicht om gecertificeerd te zijn voor On the way to PlanetProof Plantaardige producten. Het College van Deskundigen agro/food heeft besloten hiervoor een overgangsperiode in te stellen van zes maanden.
Lees meer
On the way to PlanetProof

SMK organiseert eerste On the way to PlanetProof Week 2021

Dit jaar organiseert SMK voor de eerste keer de On the way to PlanetProof Week. In week 37, van 13 t/m 19 september, werken SMK, supermarkten, merkfabrikanten en andere ketenpartijen samen om aandacht te vragen voor duurzamere voedselproducten met het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof.
Lees meer
On the way to PlanetProof

SMK en GroentenFruit Huis continueren samenwerking On the way to PlanetProof

Richard Schouten, directeur GroentenFruit Huis, en Gijs Dröge, directeur SMK, hebben een vernieuwde overeenkomst ondertekend. Hiermee spreken ze hun vertrouwen uit voor een succesvolle voortzetting van de samenwerking. Het belangrijkste doel is consumenten een keuze te bieden voor duurzamer geteelde groenten en fruit. On the way to PlanetProof kan dit als onderscheidend en onafhankelijk keurmerk aantonen in Nederland en Europa.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Certificatieschema On the way to PlanetProof Plantaardige producten 2021 nu voor heel Europa

SMK publiceert per 1 januari 2021 het herziene certificatieschema On the way to PlanetProof Plantaardige producten dat geldig is voor heel Europa.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Minister Schouten ontvangt miljardste liter melk

Den Haag, 19 oktober - Minister Carola Schouten heeft in gesprek met melkveehouders en zuivelproducenten haar steun uitgesproken voor On the way to Planetproof. Aanleiding is de mijlpaal van de miljardste liter duurzamere melk die sinds december 2018 volgens de eisen van het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof wordt geproduceerd.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Minister ziet meerwaarde On the way to PlanetProof

Minister Schouten geeft bij de beantwoording van Kamervragen over On the way to PlanetProof aan dat het - zonder deelname aan een certificeringschema - niet eenvoudig zal zijn om aan de consument te tonen dat de productie daadwerkelijk op een duurzamere, bovenwettelijke wijze plaatsvindt.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Calamiteitenregeling melk vanwege droogte 2019

Het College van Deskundigen Dierlijk van SMK heeft het besluit genomen om een Calamiteitenregeling vast te stellen voor het certificatieschema On the way to PlanetProof Melk vanwege droogte. Er is voor 3 regio’s een correctie toegestaan voor het criterium stikstofbodemoverschot. Ook is er een landelijke correctie voor broeikasgasemissie bepaald.
Lees meer
On the way to PlanetProof

Benchmark toont aan: 'On the way to PlanetProof' is gelijkwaardig aan niveau goud van FSA voor duurzame landbouw

Het SAI Platform (Sustainable Agriculture Initative Platform) bevestigt dat het keurmerk On the way to PlanetProof voor plantaardige producten gelijkwaardig is aan het gouden niveau van de FSA (Farm Sustainability Assessment).
Lees meer
On the way to PlanetProof

Geïntegreerde gewasbescherming van On the way to PlanetProof dringt milieubelasting verder terug

Het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof presteert goed bij het terugdringen van milieubelasting. Dat blijkt uit het rapport ‘Duurzame gewasbescherming nader beschouwd’ dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onlangs heeft gepubliceerd.
Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct het laatste nieuws.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.