Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Meest gezocht

Keurmerken en programma's

  www.smk.nl/certificatie/keurmerken-en-certificaten/

Over SMK

  www.smk.nl/over-smk/

Colleges van Deskundigen

  www.smk.nl/over-smk/colleges-van-deskundigen/

Contact

  www.smk.nl/contact/

Hoe Intergamma het EU Ecolabel gebruikt in duurzaamheidstransformatie

Gepubliceerd op: 25 oktober 2023

Stichting Milieukeur (SMK), de competent body van het keurmerk EU Ecolabel ondersteunt Intergamma bij hun nieuwe duurzaamheidsambities. Deze bestaan onder andere uit het uitbreiden van het duurzamer assortiment en het informeren van klanten over duurzaamheid. Margreeth Pape, Director Sustainability van Intergamma, vertelt meer over de duurzaamheidspijlers en de keuze voor het keurmerk EU Ecolabel hierbij. 

Margreeth Pape, Director Sustainability van Intergamma

Margreeth vertelt: ‘We zochten contact met SMK (Stichting Milieukeur), de Competent Body van het EU Ecolabel, het officiële Europese milieukeurmerk. Er liggen al verschillende producten met het keurmerk in onze winkels, maar we willen ons duurzamer assortiment uitbreiden. Met als missie om de meest duurzame doe-het-zelf retailer in Nederland en België te worden.’

Inkopers helpen met duurzamer assortiment

Een belangrijke pijler in de nieuwe duurzaamheidsstrategie is het uitbreiden van het duurzamere assortiment. De eerste stap hierbij is het inzichtelijk maken welke producten er met het EU Ecolabel of vergelijkbare erkende duurzaamheidskeurmerken al in de schappen liggen. Vervolgens is er een lijst gemaakt van deze duurzaamheidskeurmerken. Inkopers gebruiken dit overzicht voor het inkopen van duurzamere producten. Ook kunnen inkopers hiermee aan leveranciers vragen om bepaalde producten te laten certificeren. Uiteindelijk is het doel een uitgebreid assortiment van duurzamere producten.

Consumenten helpen bij het maken van duurzamere keuzes

Duurzamere verf met het EU Ecolabel: fairf

Een andere pijler vanuit de  duurzaamheidsstrategie is om consumenten te helpen met duurzamere keuzes. Hierbij is het informeren over de duurzaamheid van een product van belang. De klanten van Intergamma moeten de claims op de verpakking kunnen vertrouwen dat deze producten écht duurzamer zijn.  

Ellen Brussee, communicatiemanager SMK: ‘Er zijn erg strenge eisen voor het maken van duurzaamheidsclaims op producten. Het maakt het makkelijker als de producten zijn gecertificeerd met het EU Ecolabel. Dit wordt namelijk door de Europese Commissie als een betrouwbaar keurmerk gezien, dat juist helpt om greenwashing tegen te gaan.’ 

Over het EU Ecolabel

Het EU Ecolabel is het officiële Europese milieukeurmerk en wordt erkend door alle landen van de Europese Unie inclusief Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Het keurmerk stelt duurzaamheidseisen aan de gehele levenscyclus van producten en diensten. 

De EU Ecolabel geeft aan dat een gecertificeerd product een verminderd negatief effect heeft op het milieu, de volksgezondheid, het klimaat en de natuurlijke hulpbronnen. Alleen producten en diensten die aan strenge eisen voldoen, kunnen het keurmerk ontvangen. Voor producenten en leveranciers is het EU Ecolabel een betrouwbaar bewijs van een milieuvriendelijker product of dienst. Het helpt consumenten om duurzamere keuzes te maken. 

 

Meer informatie