Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Meest gezocht

Keurmerken en programma's

  www.smk.nl/certificatie/keurmerken-en-certificaten/

Over SMK

  www.smk.nl/over-smk/

Colleges van Deskundigen

  www.smk.nl/over-smk/colleges-van-deskundigen/

Contact

  www.smk.nl/contact/

Jorien van Hoogen nieuw lid College van Deskundigen non-food

Gepubliceerd op: 6 november 2023

Jorien van Hoogen is een nieuw lid van het College van Deskundigen (CvD) voor non-food producten van SMK. Ze is werkzaam bij de Consumentenbond als duurzaamheidspecialist. Ze werkt daar aan alles wat met duurzaamheid heeft te maken. De Consumentenbond heeft de missie om consumenten in te lichten over de duurzaamheidskenmerken van producten en dienstenvergelijkers. Ook werken ze vanuit Europees verband samen met andere consumentenorganisaties om verduurzaming in de markt te realiseren via wet en regelgeving.

‘Vage of twijfelachtige verklaringen kunnen wijzen op greenwashing’

Ze is toegetreden tot het College, omdat ze vindt dat er te veel keurmerken zijn en het volgens Jorien belangrijk is om voorzichtig te zijn met groene claims van bedrijven: ‘Vage of twijfelachtige verklaringen kunnen wijzen op greenwashing’.

De consument wordt steeds bewuster en helemaal met de opkomende Green Claims Directive. Ze vertelt dat het daarom belangrijk is dat er keurmerken zijn zoals EU Ecolabel en een stichting als SMK om een goed voorbeeld te geven: ‘Consumenten dragen graag bij aan het verduurzamen van de economie, om de aarde leefbaar te houden voor volgende generaties. Duurzame productie en hergebruik zorgen voor duurzamere consumptie. Er bestaat een teveel aan keurmerken waardoor ze aan onderscheidend vermogen en betrouwbaarheid inboeten. Dit werkt verwarrend voor consumenten. Belangrijk dat er ambitieuze keurmerken zoals EU Ecolabel en Milieukeur zijn die werken aan een transparant en zorgvuldig proces waar belangen van de consument zorgvuldig worden meegewogen.’

College van Deskundigen

SMK werkt met drie colleges van Deskundigen: voor non-food producten, plantaardige producten en dierlijke producten. De leden van de Colleges van Deskundigen hebben een diverse achtergrond, waardoor de verschillende maatschappelijke belangen worden vertegenwoordigd. Met elkaar stellen zij de eisen vast voor de certificatieschema’s van SMK. Dit gaat via een zorgvuldig en transparant proces.

Het College van Deskundigen voor non-food producten werkt aan de schema’s van EU EcolabelMilieukeurMilieuthermometer Zorg en Barometer Duurzame Evenementen.