Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Meest gezocht

Keurmerken en programma's

  www.smk.nl/certificatie/keurmerken-en-certificaten/

Over SMK

  www.smk.nl/over-smk/

Colleges van Deskundigen

  www.smk.nl/over-smk/colleges-van-deskundigen/

Contact

  www.smk.nl/contact/

Nieuwe richtlijn ‘Green Claims Directive’ moet valse milieuclaims tegengaan

Gepubliceerd op: 26 maart 2024

Meer dan de helft van de milieuclaims is volgens de Europese Commissie misleidend, vaag of ongegrond. Met andere woorden: hier is sprake van greenwashing. Het Europees Parlement wil dat hier een einde aan komt en stemde daarom 12 maart voor de Green Claims Directive. Dit is een nieuw wetsvoorstel waarin regels staan om valse milieuclaims tegen te gaan. Lees in dit artikel wat de status van de nieuwe richtlijn is en wat voor invloed dat heeft op bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid. 

Duurzame beloftes

De Green Claims Directive (GCD) omvat regels van het Europees Parlement om greenwashing tegen te gaan. In de huidige situatie mogen bedrijven hun producten bestempellen met duurzame beloftes zonder enige controle op de onderbouwing van deze claims. Het doel van de GCD is dat hier verandering in komt.

De controle op groene claims is een stuk dichterbij nu het Europees Parlement hun eerste standpunt ten gunste van de GCD heeft uitgebracht. Hoe het er nu naar uitziet moeten bedrijven, wanneer de GCD officieel wordt uitgerold, aan een hele lijst eisen voldoen voor het maken van milieuclaims. Bevoegde autoriteiten dienen op reguliere basis deze claims te controleren.

Bekijk hier de video over het herkennen van betrouwbare duurzaamheidsclaims. 

Met EU Ecolabel zit je goed

Het EU Ecolabel is door de Europese Commissie in het leven geroepen om makkelijker milieuvriendelijke producten en diensten te herkennen. Keurmerkhouders van dit keurmerk hoeven zich geen zorgen te maken met de komende wet die greenwashing tegengaat, omdat het EU Ecolabel vrijgesteld is van de vereisten gesteld in deze wet. 

De volgende zet is aan de Europese Raad om haar positie te bepalen, maar vanwege de aankomende Europese Parlementsverkiezingen kan dit nog even op zich laten wachten. Het is nog niet duidelijk wanneer de definitieve versie van de Green Claims Directive zal worden aangenomen door alle Europese instellingen. Tot die tijd werkt SMK hard aan het certificeren van EU Ecolabel producten, die een betrouwbare en duurzamere keuze bieden, gegrond op strenge milieueisen. 

Meer informatie